- Úvod
- RECEPTY
Francouzké brambory
Brambory se zeleninou sáček vyklopíme do vymazaného pekáčku, zalijeme rozkvedlanýni vejci, dochutíme kořením, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme do zlatova.
Risotto
Na pánvy osmahneme cibulku, vyklopíme sáček Rýže se zeleninou lehce podlijeme suchým bílým vínem. Necháme projít varem a podáváme se strouhaným sýrem, kyselou okurkou atd.
KRKONOŠSKÁ LEPENICE S MASEM
Budeme potřebovat:
Jehněčí maso na česneku nebo Srnčí maso na tymiánu
Lepenice: uvařené brambory, kysané zelí, sůl, kmín, sádlo.
Kysané zelí důkladně propláchneme a podusíme na sádle, uvařené brambory dobře rozmačkáme a zamícháme do nich podušené zelí. Maso ohřejeme, přidáme k lepenici a servírujeme.
MASO S VELIKONOČNÍ NÁDIVKOU
Budeme potřebovat:
Jehněčí maso na česneku nebo Srnčí maso na tymiánu
Nádivka: včerejší pečivo, mléko, vejce, sůl, máslo, kopřivy, špenát nebo petrželovou nať.
Pečivo nakrájíme na kousky, vejce oddělíme, z bílků ušleháme sníh, žloutky rozmícháme do mléka, osolíme. Mladé kopřivy nebo špenát nasekáme nadrobno, promícháme s pečivem a mlékem, nakonec vmícháme sníh. Rozprostřeme do máslem vymazaného pekáčku, další máslo nakrájíme na povrch. Pečeme při 180C do zlatova.
Maso prohřejeme a podáváme k nádivce.
TELECÍ KOSTKY ( KUŘECÍ, KRŮTÍ ) S ČERVENOU ČOČKOU A MRKVÍ
Budeme potřebovat:
Telecí kostky nebo Kuřecí maso nebo Krůtí maso
červenou čočku, mrkev na kostky, cibule, máslo, sůl, pepř.
V hlubší pánvi orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev, přidáme čočku a zalijeme šťávou z masa a vodou, osolíme a krátce podusíme. Červená čočka rychle změkne.
Ohřáté maso servírujeme na smes s čočkou. Dozdobíme čerstvými bylinkami podle chutě.